Beslenme şeklinin saç sağlığı üzerindeki etkisi. Sağlıklı bir saça sahip olmanın ilk adımlarından biri yeterli ve dengeli beslenmeyle başlıyor. Yapılan araştırmalara göre tüm vitamin ve mineralleri beslenmeye dahil etmek saç sağlığı için büyük rol oynuyor. Besinler aracılığıyla aldığımız vitaminler ve minerallerin eksikliği veya fazlalığı saç sağlığı hakkında önemli ipuçları veriyor. Saç kökleri ve derisi birçok enerji ، Protein ، A Vitaminiminerallere yani sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duymaktadır.
Eğer kişi alması gereken minarelleri ve besinleri tüketmiyorsa saçlarında kuruluk، hassaslık ve mat görünüm olabilir. Ayrıca kişi saç dökülmesi sorunuyla da karşı karşıya kalabilir. Bu sebeple sağlıklı bir saç görünümü için protein yönünden zengin besinler ، demir ، çinko ، biotin ، A ، C ، ve D vitaminleri oldukça önemli.
Beslenmenin yanı sıra sigara kullanımının da saç ve deri üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Sağlıklı saçlara sahip olmak için yeşil yapraklı sebzeler ، meyveler ، kurubaklagiller ، yağlı tohumlar ، yumurta ، süt ve süt ürünleri ، tam tahıllı ürünler ، et-dengüid.
Sağlıklı bir saç için büyük bir rol oynayan vitamin ve minarellerden biri de Demir. Demir saç ve diğer hücrelerin büyümesine sebep olan hemoglobinin üretilmesinde yardımcı olur ancak demir eksikliği durumunda vücut hemoglabin üretemez. Bu sebeple demir eksikliği saç dökülmesinin görülen en sık sebeplerinden biridir. En iyi demir kaynakları arasında istiridye، yumurta، kırmızı et، ıspanak ve mercimek yer almaktadır.
Suda çözünen bir Vitamin Olan Biotin ise hücrelerin büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynar. A vitamini ise saç sağlığı hakkında önemli bir ipucu verir. A vitamini saçın nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. A vitamini eksik olan bir kişide saçların kaba، kuru ve dağınık görünmesi mümkündür. Tatlı patates ، havuç ، balkabağı ، ıspanak ، lahana ، A vitaminine dönüştürülen beta-karoten bakımından zengindir.
C vitamini ise saç sağlığı açısından çok önemli olan kolajenin sentezinde görev alır. Kolajen ise saçın kırılmamasına ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Turunçgiller ، brokoli ، dolmalık biber ve çilekte yüksek derecede C vitamini bulunmaktadır.
Saç dökülmesinin görülen en sık nedenlerinden biri de D vitamini eksikliğidir. Çünkü D vitamini yeni ve eski saç köklerini uyarır. Vücut bu vitamini güneş ışınlarıyla doğrudan alır. Balık karaciğeri ، yağlı balıklar ، süt ve yumurta sarısı da D vitamini yönünden zengindir.
Bu sebeple saç sağlığı üzerinde kişinin tükettiği besinler büyük bir önem arz eder. Bazı genetik hastalıklar ، hamilelik ve diyet sebebiyle besin eksiklikleri ortaya çıkabilir ve bu durum da saç dökülmesine sebep olabilmektedir.